Αίτηση κράτησης

Ζαγορά, Αν.Πήλιο

Η Ζαγορά βρίσκεται χτισμένη στην ανατολική πλευρά του Πηλίου σε υψόμετρο περίπου 300m. Για την ονομασία του χωριού κυριαρχούν δύο εκδοχές, η μία θέλει το χωριό να παίρνει την ονομασία του από μία βουλγάρικη ορολογία που  `Ζαγορά`  σημαίνει  `πίσω από το βουνό` και η άλλη εκδοχή δίνει στο χωριό το όνομα  Ζαγορά  , εξαιτίας της μεγάλης αγοράς ζώων που γινόταν στην περιοχή, ` Ζώα -Αγορά - Ζαγορά`.

Ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται περίπου στους 2000 κατοίκους και η κύρια ενασχόλησή τους είναι η γεωργία. Από τα παλιότερα χρόνια γινόταν στην περιοχή παραγωγή μεταξιού και τα γνωστά ζαγοριανά καράβια φεύγανε από την παραλία του Χορευτού φορτωμένα μετάξι, για τα λιμάνια της Ανατολής. Με το πέρασμα των χρόνων, οι κάτοικοι πέρασαν στην καλλιέργεια της πατάτας και στο εμπόριο διαφόρων φρούτων. Φτάνουμε έτσι στις μέρες μας, που σχεδόν αποκλειστική πηγή εσόδων του πληθυσμού αποτελεί η καλλιέργεια του μήλου. Οι μηλεοπαραγωγοί έχουν δημιουργήσει έναν από του μεγαλύτερους συνεταιρισμούς στην περιοχή, που αποτελεί πρότυπο λειτουργίας και αναλαμβάνει τη φύλαξη κα διακίνηση των μήλων σε αγορές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Κάνοντας έτσι έναν περίπατο στους δρόμους και τα μονοπάτια του χωριού μας, μπορείτε να επισκεφθείτε με τη σειρά τις 4 συνοικίες, την Αγία Παρασκευή (Σωτήρα), την Αγία Κυριακή, τον Άγιο Γεώργιο και τη Μεταμόρφωση. Να περιηγηθείτε στις εκκλησίες μας, οι οποίες φημίζονται για την παλαιότητά τους και να ξεκουραστείτε στις πλακόστρωτες πλατείες του χωριού, απολαμβάνοντας έναν καφέ, ένα τσίπουρο ή ένα ποτήρι ντόπιο κρασί.

Αξίζει να επισκεφθείτε τη δημόσια βιβλιοθήκη, που στα ράφια της φιλοξενεί πολύτιμα χειρόγραφα ανεκτίμητης αξίας και να μάθετε λίγα πράγματα για την ιστορία της περιοχής, τους ευεργέτες και τα ξακουστά ιστορικά πρόσωπα που γεννήθηκαν εδώ, όπως ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος, ο πατριάρχης Καλλίνικος και πολλοί άλλοι.

Επιπλέον αξίζει να επισκεφθείτε το ελληνομουσείο, γνωστό ως σχολείο του « Ρήγα Φερραίου », το οποίο λειτούργησε επί τουρκοκρατίας ως κρυφό σχολειό και στους χώρους του διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα ένας από του πρωτεργάτες της επανάστασης, ο Ρήγας Φερράιος. Το συγκεκριμένο κτήριο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί στους χώρους του διάφορες εκθέσεις καλλιτεχνών.